Concursul American Computer Science League 2015

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, din Sf.Gheorghe, jud.Covasna, s-a înscris în anul şcolar 2014-2015, prin intermediul doamnei profesoare de informatică, Mariana Ştefănescu la un concurs de informatică organizat de American Computer Science League. Concursul cuprinde 5 etape, probleme teoretice de informatică şi probleme practice de programare a calculatoarelor, fiind organizat pe trei nivele de vârstă: juniori, intermediari şi seniori. Acest concurs se desfăşoară în America, elevii fiind înscrişi la două secţiuni: seniori (5 elevi din clasa a XI-XII-a A) şi intermediari (3 elevi din clasa a X-a A). Echipa ce se va prezenta la concurs în America va fi formata din 9 elevi şi 3 profesori.

Participă următorii elevi: Bohotineanu Teodor, Bundan Filip, Barbu Tudor, Scafariu Bogdan, Roşu Cosmin, Burcuţa David, Marineaţa Emil, Herciu Simona.

Profesori însoţitori: Ştefanescu Mariana, Vulpe Mihaela, Dobrean Maria.

Concursul se desfăşoară în cinci etape: primele patru etape on-line şi etapa finală, în America, Timber Creek HS, Orlando, FL on Saturday, May 23, 2015.

Etapele de pe internet ale concursului vor avea loc astfel:

  • Prima etapa vineri, 19 decembrie 2014
  • Etapa a doua vineri, 13 februarie 2015
  • Etapa a treia vineri, 13 martie 2015
  • Etapa a patra vineri, 17 aprilie 2015

Aceste etape au loc pe internet, problemele fiind trimise profesorului instructor, acesta supervizând probele şi trimiţînd rezultatele inclusiv programele realizate individual de către elevi.

Pentru fiecare etapă tipul exerciţiilor teoretice dar şi practice se referă la un alt capitol de specialitate. Noţiunile teoretice se referă la limbajele LISP şi Assembler iar cele practice în limbajul C++. Programele trebuie să nu aibă greşeli de compilare să rezolve problema folosind idei originale şi să răspundă tuturor testelor. Astfel:

  • pentru prima etapă probleme de baze de numeraţie, probleme scise în pseudocod, recursivitate, probleme de teoria numerelor rezolvate în C++
  • etapa a adoua, Probleme de Algebră Booleană, Operatii pe biţi, problemele practice axându-se pe probleme de vectori şi matrici
  • etapa a treia partea teoretica cuprinde exerciţii de teoria grafurilor (prefix-infix-postfix), probleme în limbajul LISP, iar cele practice sunt probleme pe şiruri de caratere sau scrirea unui joc conform unor cerinţe
  • etapa a patra, partea teoretică cuprinde exerciţii pe şiruri de biţi, şiruri de cactere, teoria grafurilor şi cea practică se referă la probleme cu aplicabilitate practică.
  • Etapa finală cuprinde probleme din toate etapele anterioare, inclusiv programe scise în Assembler, are loc în America, în oraşul Orlando, la Colegiul Timber Creek. (mai multe detalii gasiti pe site-ul concursului:WWW.ACSL.ORG)

Elevi şcolii noastre au participat la 4 astfel de concursuri, plasându-se de fiecare data primii la etapele pe internet şi luând menţiuni la etapa din America. Anii în care am mai participat sunt: 2007 cu un număr de 12 elevi, 2008 cu 10 elevi, 2009 cu 5 elevi dar în acel an nu am avut posibilitatea de deplasare şi în 2011 cu 3 elevi participanţi la concurs şi un număr de 5 elevi cu care am realizat un parteneriat cu şcoala organizatoare( High School North Haven).

Noţiunile cu care operează elevii la acest concurs sunt noţiuni din afara programei şcolare. Pregătirea lor este realizată de https://jocuripacanele.ro/jewels-4-all.html profesorul coordonator în afara orelor de program, voluntar, câte două ore săptămânal pentru informatică şi 2 ore pentru engleză.

Ziua în care se desfăşoară concursul este US Memorial Day, zi în care sunt sărbătoriţi eroii naţionali. Autorităţile locale organizează activităţi extracurriculare între echipele participante din diferite ţări, ocazie cu care elevii noştri vor prezenta tradiţii şi obiceiuri specifice zonei. Cu ocazia acestor activităţi elevii vor avea ocazia să exerseze limba engleza.

Comentariile sunt inchise.